guidebasen.dk

Pi Day overrasker

Pi Day-overraskelser

Hvis du er til matematik, og hvem der ikke er, ved du sikkert en ting eller to om pi. For eksempel er National Pi Day altid den 14. marts. Se på det på denne måde: Den 14. marts er også skrevet 3/14. Pi, forholdet mellem en omkreds af en cirkel og dens diameter, er kun omkring 3,14….15…9265359… (og så videre) Forstår du? 3/14 og 3.14.

Det er netop her det sjove begynder. Den 14. marts var også videnskabsmanden Albert Einsteins fødselsdag. Med kombinationen af Einsteins fødselsdag, 3/14 og de første tre cifre i Pi (3.14) har du muligheden for en matematisk fest. Så lad os fejre pi!

Sjove Pi-fakta

Her er nogle ting, du måske ikke ved om pi.

 1. Pi eller π ændres aldrig. Det er forholdet mellem afstanden omkring enhver cirkel og cirklens diameter og er altid 3,14… .
 2. En matematiker ved navn Lambert viste også i 1761, at tallet pi var irrationelt; det vil sige, at det ikke kan skrives som en brøk efter normale standarder.
 3. Vi vil aldrig være i stand til at finde alle cifrene i pi, fordi det er defineret som et irrationelt tal.
 4. rekorden for flest cifre af pi udenad tilhører Rajveer Meena fra Vellore, Indien, som reciterede 70.000 decimaler af pi den 21. marts 2015 ifølge Guinness World Records.
 5. Fysiker Larry Shaw begyndte at fejre den 14. marts som Pi (3.14) dag på San Franciscos Exploratorium videnskabsmuseum i 1988. Han og hans kolleger gik i cirkler og spiste frugttærter fra kl. 13.59. Der er han kendt som Prince of Pi. (Vi kommer til tærtebagning senere.)
 6. Det mest almindelige tal i de første 100.000 decimaler af pi er nummer et, som forekommer 10.137 gange.
 7. Matematiker og datalog Fabrice Bellard beregnede 2,7 billioner decimaler af pi kun ved at bruge en typisk stationær computer i 2010.

Pi-jokes
Hørte du den om… ? Ja, pi har sine egne vittigheder og ordspil, en anden sjov måde at lære om pi.

 • Hvorfor skal du aldrig tale med pi? For hun vil bare fortsætte for evigt.
 • Hvad får du, når du deler omkredsen af en jack-o-lanterne med dens diameter? En græskar pi
 • Hvad er den mest matematiske slange? En pi-thon
 • Hvad får du, når du dividerer månens omkreds med dens diameter? Pi i himlen
 • Hvorfor skulle du aldrig skændes med pi? Han er fuldstændig irrationel
 • En matematiker, en fysiker og en ingeniør får alle identiske gummibolde og får besked på at finde volumen. De får alt, hvad de vil, for at måle det og har al den tid, de har brug for. Matematikeren trækker et målebånd frem og registrerer omkredsen. Han dividerer derefter med to gange pi for at få radius, terninger, der ganges med pi igen og multiplicerer derefter med 4/3 og beregner rumfanget. Fysikeren får en spand vand, placerer 1.00000 liter vand i spanden, falder i bolden og måler forskydningen til seks signifikante cifre. Ingeniøren? Han skriver kuglens serienummer ned og slår den op.

Pi: spis eller beregn – eller begge dele

Kender du hvor mange måder kan du beregne din pi og også spise den?

 1. Hvad har pi til fælles med tærte? Se denne video for at se sammenhængen.
 2. Her er en måde at få din pi og også spise den på. Nem kyllingepottærte.
 3. Endnu en nem desserttærteopskrift. Fejr pi med morgenmad, frokost eller aftensmad.
 4. Små pizzatærter i håndstørrelse er hurtige og lækre. Nyd spiselig pi hver 14. marts.
 5. Hvilke andre cirkulære fødevarer kan du forvandle til pi? Lav en liste.

Hvordan du end ender med at fejre Pi-dagen, er det en fantastisk dag til at huske vigtigheden af matematik, og hvordan det er overalt omkring os. En af de bedste måder at fejre Pi Day på er at spille på DreamBox. For andre sjove matematikaktiviteter og ferier skal du sørge for at downloade vores aktivitetskalender for marts, så du kan fejre en lille smule matematik hver dag. God læring.