guidebasen.dk

Hvorfor er tæthed vigtig?

Måling af tæthed er meget vigtigt for mange forskellige industrier, fordi massefyldemålingen vil hjælpe med at bestemme et materiales egenskaber, for eksempel om materialet vil flyde eller synke. At kende tætheden af et materiale hjælper med at bestemme massen og volumen af et materiale, som alle er ekstremt vigtige målinger i alle industrier. Et materiales massefylde er materialets masse divideret med dets volumen. Hvis for eksempel en virksomhed ønsker at fremstille en båd eller et fly, vil virksomheden i høj grad stole på at måle tætheden af sine materialer for at vide, om en båd vil flyde, eller om et fly vil flyve.

Tæthed
Hvor tæt information er pakket sammen på et lagermedie (bånd eller disk). En højere tæthed betyder, at data er tættere på hinanden, så mediet kan indeholde mere information. Disketter kan have enkeltdensitet, dobbeltdensitet, højdensitet eller ekstrahøjdensitet. For at bruge en dobbeltdensitets-, højdensitets- eller ekstrahøjdensitetsdisk skal du have et diskdrev, der understøtter tæthedsniveauet. Tæthed kan derfor både referere til mediet og enheden.

Hvem opdagede tætheden?
Tætheden blev opdaget af en græsk matematiker ved navn Archimedes. Han blev født i byen Syracusa, som var hjertet af kunst, handel og videnskab, og hans far, Phidias, var matematiker og astronom. Archimedes rejste til Ægypten for at studere i Alexandria, som havde et stort ry for lærdom og lærdom, og han vendte senere tilbage til Syracusa for at fokusere på sine ideer.

Omkring 250 f.Kr., Hiero II, konge af Syracusa, pålagde Arkimedes at afgøre, om hans krone var lavet af rent guld. Kongen var mistænksom over, at håndværkeren, der lavede kronen, svindlede ham. Denne udfordrende opgave satte Archimedes’ omdømme på spil. Han gik ofte på den offentlige markedsplads for at diskutere videnskabelige spørgsmål, men til denne opgave valgte han at blive hjemme.

I stedet besluttede Arkimedes at slappe af i et badekar for at tænke over problemet. Han fyldte karret til randen, og da han dykkede ned i vandet, observerede han, at vandet væltede ud over siderne. Dette udløste en idé, der kunne hjælpe ham med at klare kongens opgave. Han indså, at mængden af vand, der var spildt, var lig med den plads, som hans krop optog.

Dette faktum gav ham en metode til at skelne mellem en ren guldkrone og en blandet krone. Fordi sølv optager mere plads end et tilsvarende mål af guld, besluttede han at nedsænke kronen i vand. Da han sænkede kronen, væltede mere vand ud over siderne. Arkimedes konkluderede, at kronen ikke var rent guld, og at håndværkeren bedragede kongen. Denne historiske begivenhed forklarer, hvordan han opdagede tæthed.