guidebasen.dk

Hans Christian Ørsted – opdager af elektromagnetisme

HANS CHRISTIAN OERSTED
BIOGRAFI OG BIDRAG
TIL ELEKTRICITET & MAGNETISME

Hans Christian Ørsted var en dansk fysiker og kemiker født 14. august 1777 – død 9. marts 1851. Ørsted er stadig kendt i dag for Ørsteds lov, elektrisk strøm, elektromagnetisme, piperinopdagelse og endelig formulering af metallisk aluminium. Centimeter-gram-sekund system (CGS) enhed for magnetisk induktion (oersted) er opkaldt efter hans bidrag til elektromagnetisme.

I år 1820 opdagede Ørsted, at en magnetisk nål retter sig vinkelret på en strømførende ledning, et klart eksperimentelt bevis på forholdet mellem elektricitet og magnetisme.

Andre vigtige værker af Ørsted omfatter piperinalkaloid, i 1825 producerede han aluminium. Han var den første til at isolere aluminiumselementet via en reduktion af aluminiumchlorid med kaliumamalgam.

PIPERINEGENSKABER
Piperinalkaloid er ansvarlig for skarpheden af sort peber og lang peber. Det er også blevet brugt i nogle former for traditionel medicin og som et insekticid. Piperin blev isoleret fra frugterne af Piper nigrum. Piperin kan forbedre resveratrols farmakokinetiske parametre ved at hæmme glucuronidering og derved sænke dets stofskifte.

ALUMINIUM
Aluminium er letvægts, sølvhvidt metal, og det er et metallisk, der er meget udbredt. grundstof i jordskorpen og det mest udbredte ikke-jernholdige metal. Aluminium er en fremragende leder af varme og elektricitet. Aluminium angribes langsomt af de fleste fortyndede syrer og opløses hurtigt i koncentreret saltsyre.

Aluminium er til stede i andre ædelstene, såsom topas, granat og chrysoberyl og forekommer også i magmatiske bjergarter, primært som aluminosilicater i feldspat, feldspathoider og glimmer; i den jord, der stammer fra dem som ler; og ved yderligere forvitring som bauxit og jernrig laterit.

ELEKTROMAGNETISMEPROCES
Elektromagnetisme er studiet af den elektromagnetiske kraft, som er en form for fysisk interaktion, der opstår mellem elektriske ladede partikler. Den elektromagnetiske kraft er en af de fire grundlæggende vekselvirkninger i naturen. Den elektromagnetiske kraft viser sædvanligvis elektromagnetiske felter, såsom elektriske felter, magnetiske felter og lys.
Den elektromagnetiske kraft spiller en stor rolle i bestemmelsen af de indre egenskaber af de fleste objekter, der stødes på i dagligdagen.