guidebasen.dk

Det periodiske system og grundstofferne

Nu kommer vi til hjertet og sjælen af den måde, universet fungerer på. Du ved, at et generisk atom har nogle protoner og neutroner i kernen og nogle elektroner, der glider rundt i orbitaler. Når disse stykker begynder at kombineres i specifikke tal, kan du bygge atomer med genkendelige træk. Hvis du har otte protoner, neutroner og elektroner, vil du have et oxygenatom (O). Hvis du har syv protoner, neutroner og elektroner, vil du have et nitrogen (N) atom. Atomerne for hvert grundstof er unikke, selvom de alle er lavet af lignende subatomare dele.

Husk at ‘atom’ er den generelle term. Alt er lavet af atomer. Udtrykket ‘grundstof’ bruges til at beskrive atomer med specifikke egenskaber. Der er næsten 120 kendte grundstoffer. For eksempel består du af milliarder af milliarder af atomer, men du vil sandsynligvis ikke finde mere end 40 grundstoffer (typer af atomer) i din krop. Kemikere har erfaret, at over 95 % af din krop består af brint (H), kulstof (C), nitrogen, ilt, fosfor (P) og calcium (Ca).

Samme overalt
Så vidt vi ved, er der et begrænset antal grundlæggende elementer. Indtil dette tidspunkt har vi opdaget eller skabt omkring 120. Forskere har netop bekræftet skabelsen af element 117 i 2014. Selvom der er flere elementer at opdage, forbliver de grundlæggende elementer de samme. Jern (Fe) atomer fundet på Jorden er identiske med jern atomer fundet på meteoritter. Jernatomerne i den røde jord på Mars er også de samme.

Med de værktøjer, du lærer her, kan du udforske og forstå universet. Du vil aldrig stoppe med at opdage nye reaktioner og forbindelser, men grundstofferne vil være de samme.

Listen over elementer
Siden lanceringen af webstedet har vi været spurgte: “Hvorfor starte med 18?” Reglerne for de første atten elementer er meget ligetil:

(1) Elektroner passer fint ind i tre orbitaler. Husk, at orbitalerne er de steder, hvor du generelt vil finde elektronerne, når de drejer rundt om kernen.
(2) Disse atten grundstoffer udgør det meste af stoffet i universet.
(3) Det er meget nemmere at husk fakta om 18 grundstoffer end over 100 grundstoffer.

Element 1: Hydrogen
Grundstof 2: Helium
Grundstof 3: Lithium
Grundstof 4: Beryllium
Grundstof 5: Bor
Grundstof 6: Kulstof
Grundstof 7: Nitrogen
Grundstof 8: Ilt
Grundstof 9: Fluor
Grundstof 10: Neon
Grundstof 11: Natrium
Grundstof 12: Magnesium
Grundstof 13: Aluminium
Grundstof 14: Silicium
Grundstof 15: Fosfor
Grundstof 16: Svovl
Grundstof 17: Klor
Grundstof 18: Argon

Når vi bevæger os forbi de første atten elementer, kan du begynde at lære om overgangselementer i den fjerde periode (række) i det periodiske system. Overgangsmetallerne har elektronkonfigurationer, der er lidt anderledes end de første atten. Sørg for at forstå det grundlæggende i elektronorbitaler, før du går videre til denne række.

Element 19: Kalium
Grundstof 20: Calcium
Grundstof 21: Scandium
Grundstof 22: Titanium
Grundstof 23: Vanadium
Grundstof 24: Krom
Grundstof 25: Mangan
Grundstof 26: Jern
Grundstof 27: Kobolt
Grundstof 28: Nikkel
Grundstof 29: Kobber
Grundstof 30: Zink
Grundstof 31: Gallium
Grundstof 32: Germanium
Grundstof 33: Arsen
Grundstof 34: Selen
Grundstof 35: Brom
Grundstof 36: Krypton